home » Pechhulp Nieuws » Wanneer winterbanden?

Wanneer winterbanden?

Wel of geen winterbanden?

Wanneer winterbanden?

Wanneer winterbanden?

“In mijn regio sneeuwt het bijna nooit”.
“Ik rijd slechts korte afstanden, meestal in de stad”.
“Dus ik heb geen winterbanden nodig”.
Zeker, dat is ook zo als je het vanuit dit oogpunt bekijkt. Waarom zou ik dan een investering van een paar honderd euro in een set winterbanden noodzakelijk vinden?

Men zou het volgende moeten weten: rubber compounds “zomerbanden” harden zelfs bij lage temperaturen boven 0°C, wat de hechting op de weg merkbaar kan verminderen. Winterbanden daarin tegen, blijven bij lage temperaturen zacht en hebben ook een speciaal lamellair profiel, waardoor ze grip houden op sneeuw en ijs. Deze winterse weersomstandigheden komen met grote regelmaat ook in Nederland voor. Dit betekent: een kortere remweg! Dus de aanschaf van winterbanden kan echt in uw voordeel zijn, om nog maar te zwijgen over een  ernstig ongeval als gevolg.

Winterbandenprofiel

Je kan de beste winterbanden op je auto zetten, maar dit heeft natuurlijk geen zin als het profiel versleten is. Vooral in modder en sneeuw is een diep profiel vereist, want alleen dan heeft de band voldoende grip. De wettelijk voorgeschreven minimale profieldiepte is 1,6 mm voor (zomer- en) winterbanden. Vanuit veiligheidsredenen houden we 4 mm aan. De leeftijd van de band speelt ook een belangrijke rol. Na zes jaar is het rubbermengsel zo hard geworden dat de “grip” bij lage temperaturen afneemt.

Montage winterbanden

Iedereen die winterbanden monteert, dient dit op alle vier de wielen doen. Met verschillende banden kan de auto gaan slippen, zelfs bij matig remmen. Van winter tot winter is het raadzaam alle banden per as te verwisselen om gelijkmatige slijtage te garanderen.

Winterbanden in de zomer?

Winter- en zomerbanden verschillen voornamelijk in mengsel- en banden profiel ontwerp, om zo goed mogelijk aan de specifieke eisen van de verschillende weer- en weg omstandigheden te voldoen. We hebben daarom drie winterbanden modellen vergeleken met verschillende bandprofiel diepten en een “all-season” band vergeleken met een zomerband. De focus lag op de vraag hoe sterk de zomertemperaturen van invloed zijn op winterbanden (of all-season-banden) die zijn ontworpen voor lagere temperaturen en andere omstandigheden. De testen op droge wegen werden uitgevoerd in de lente tussen de 10°C en 13°C en een keer in de zomer rond 35°C. Bij het rijden op natte wegen waren de buitentemperaturen tussen de 10°C en 13°C en 25°C.

Zomerse droge rijbaan

Op droge wegen vertoonden de wintertypes zwakke punten bij het remmen. Afhankelijk van de temperatuur en de slijtage van de banden, kan dit betekenen dat de remafstand bij een snelheid van  100 km/u met maximaal 16 meter wordt verlengd. Hoe hoger de profieldiepte van de winterbanden en hoe hoger de omgevingstemperatuur en asfalttemperaturen, hoe groter de verschillen.

Voor winterbanden met een resterende profieldiepte van 4 mm worden de verschillen in remafstand beperkt tot 5 m. De verschillen zijn niet zo extreem: Hoewel ze vrij goed presteerden bij de geselecteerde “lente” -temperaturen, namen het grip niveau en de profielstijfheid merkbaar af in het hogere temperatuurbereik – gemiddeld driekwart. Met toenemend voertuiggewicht, zoals vakantiebagage, was er een aanzienlijke verslechtering van de rijstabiliteit. Dit is vooral merkbaar bij kleine stuurbewegingen in lange bochten en afritten van de snelweg.

Conclusie: vanwege deze resultaten zouden nieuwe winterbanden met startdieptes, indien mogelijk, niet in de zomer moeten worden gebruikt. Vooral versleten winterbanden (met een restprofieldiepte tussen 3 en 4 mm) vormen op zijn best een compromis bij gematigde temperaturen in het overgangsseizoen.
En hoe werkt de “all-season” band in de zomer onder deze omstandigheden? Tijdens het onderzoek kwam hij op droge wegen met de hogere temperaturen, maar iets beter uit de bus dan de winterbanden. Door de nog steeds veel langere remweg in vergelijking met een zomerband, heeft de all-season band een hoger risico in de zomer.

Zomerse natte rijbaan

De onderzoeken toonden geen grote verschillen in rem prestaties op nat bij verschillende buitentemperaturen. Op nat wegdek vertonen winterbanden in de zomer slechts geringe nadelen in vergelijking tot zomerbanden.

Zomergebruik Conclusie

Moderne zomer- en winterbanden zijn speciaal voor het betreffende seizoen gemaakt. Nieuwe winterbanden tonen aanzienlijke veiligheidsrisico’s op droge wegen bij hogere temperaturen – het gebruik ervan in de zomermaanden wordt daarom niet aanbevolen. All-season banden zonder specialisatie reageren bij hoge temperaturen iets beter dan nieuwe winterbanden. De (winter) all-season banden zijn ontworpen als de winterbanden, dus ze gedragen zich in de zomer vergelijkbaar met winterbanden.
Winterbanden verliezen duidelijk hun geschiktheid op sneeuw onder een profieldiepte van ca. 4 mm – wat leidt tot het idee ze in de zomer “op te gebruiken”. Door de verminderde profieldiepte kunnen er wel veiligheidsrisico’s op natte wegen worden verwacht.

 

Wanneer zijn winterbanden aan vervanging toe?

Bij 4 mm profiel diepte zijn de winterbanden echt aan vervanging toe.
Een profieldiepte van 8 mm biedt de beste grip voor nieuwe banden – tot een minimum legale diepte van 1,6 mm kun je een flink aantal winters blijven rijden. Wie zomers winterbanden wil blijven gebruiken, moet rekening houden met een aanzienlijk langere remafstand in vergelijking tot zomerbanden.

Profieldiepte vergelijking

Tot welke resterende profieldiepte blijven je oude “winterbanden” nog steeds geschikt voor gebruik in de winter? De wetgever schrijft een algemene minimale profieldiepte voor van slechts 1,6 mm voor zomer- en winterbanden. Maar de aanbeveling is: Vervang winterbanden al met een resterende profieldiepte van 4 mm!
Er zijn testen gedaan met 3 verschillende profiel diepten en 3 verschillende omstandigheden:
Een gloednieuwe banden set met een profieldiepte van 7,5 mm ten opzichte van een gebruikte band met een restprofiel van 4 mm.

We hebben het rij- en rem gedrag  getest op een droge, natte en besneeuwde weg uitgevoerd. Op sneeuw waren de verschillen tussen de nieuwe en de versleten banden het duidelijkst meetbaar: hier gaf de nieuwe band duidelijk het beste resultaat.

Rijden en rem gedrag op sneeuw

Bij remmen op sneeuw is het verschil met de minder geprofileerde gebruikte banden in principe niet zo

Winterbanden zijn verplicht als je op wintersport gaat.

Winterbanden zijn verplicht als je op wintersport gaat.

groot, omdat vooral de rubber compound en het wig effect van de sneeuw cruciaal zijn voor de vertraging. Desalniettemin veroorzaakten de 4 mm banden  bij een snelheid van 30 km/u en een 3,2 m langere remweg dan de nieuwe banden.

Nog ernstiger zijn de verschillen in tractie op sneeuw, wanneer de band veel grip vereist bij het starten of klimmen. Hier hangt het af van het aantal en de diepte van de lamellen: de loopvlak groeven nemen de losse sneeuw op en de lamellenrand vergrendelt met de hardere grond.

Het is dus begrijpelijk dat zelfs de variant met een restprofiel van 7,5 mm in vergelijking met de dieper geprofileerde nieuwe band slechts 60% van de tractie kan opbrengen. De restprofielband van 4 mm heeft zelfs minder dan de helft grip.

Een zomerband, die we hebben geprobeerd om te vergelijken, mislukte volledig op sneeuw: De band heeft slechts 25% grip t.o.v. een nieuwe winterband en heeft een 7,5 m langere remweg bij 30 km/u wat zeer gevaarlijk is.

Rijden en rem gedrag in natte omstandigheden

Bij nat wegdek is het belangrijk om plotselinge aquaplaning te voorkomen. Het profiel met zijn langs groeven en lamellen moet zo veel mogelijk water afvoeren. Een versleten band met 4 mm profiel diepte verliest al grip bij  63 km/u. Een nieuwe winterband met 7,5 mm diep profiel verliest pas grip bij 87 km/u.

Bij remmen op nat wegdek met een snelheid van  80 km/u hangt de remweg vooral van de rubbersamenstelling af, maar ook hier hadden de versleten banden een 7% langere remweg. Genoeg redenen om nu nieuwe winterbanden te kopen.

Winterbanden op een droge weg

Op droge wegen, zal de remweg met winterbanden altijd korter moeten zijn t.o.v. een nat wegdek, mits er aan de juiste profieldiepte van de band wordt voldaan. Droge wegen veroorzaken de minste problemen voor de meeste automobilisten in de winter.

Ons advies is: Ga veilig de weg op en houdt rekening met de jaargetijden van het jaar. Krijgt u toch onverwachts pech onder weg kijk dan hier voor de beste pechhulp bedrijven!

Deel dit: