home » Pechhulp Nieuws » Tips bij hoge zomerse temperaturen in de auto

Tips bij hoge zomerse temperaturen in de auto

In de zomer kan de auto in een mum van tijd in een oven veranderen. Temperaturen van meer dan 60 graden zijn geen zeldzaamheid. Dit is niet alleen onaangenaam, maar ook zeer gevaarlijk. Automobilisten worden sneller vermoeid en hun concentratie gaat achteruit, waardoor het ongevallenrisico toe neemt. We geven je tips over hoe je veilig en ontspannen kunt reizen, ondanks de zomerse hitte.
 

Voordat u begint te rijden

Open de deuren en het schuifdak van het voertuig dat wordt verwarmd door de zon en ventileer. Sluit vervolgens de ramen en het schuifdak. Zet de ventilatie op de hoogste stand. Rijd niet weg als het stuur nog te heet is. 
En nog een tip: iedereen die lederen stoelen in de auto heeft. Draag geen korte broek of een rok, aangezien de stoelen sterk opwarmen.
 

Vermijd middagwarmte

Probeer de autoritten in the plannen tijdens de ochtend- of avonduren. Parkeer de auto op het heetste moment van de dag tussen 12 en 15 uur in de schaduw.
 

Voor korte afstanden zonder airconditioning

Zonnebrand: Veel bestuurders geloven dat ze achter het autoraam beschermd zijn tegen direct zonlicht. Dit is echter maar gedeeltelijk waar. Voor optimale bescherming kunnen de achterste zijruiten worden afgedekt met een speciale zonnebrandcrème(folie). Deze folie filtert niet alleen de UV, maar ook de infrarode straling die verantwoordelijk is voor de opwarming in het voertuig.
 
Airconditioning: Zet de airco niet te hoog, bij te grote temperatuursverschillen kun je problemen met de bloedsomloop krijgen. Het is aan te raden om het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet groter te laten worden dan 6 graden. Open alle ventilatieroosters en stel ze zo af dat de luchtstroom zo ver mogelijk over de schouders van de voorste personen wordt geblazen. Als de stroom direct op de lichaamsdelen is gericht, is er een verhoogd risico op kou en verkoudheid.
 
Voor korte afstanden is het zinvol om af te zien van de airconditioning en in plaats daarvan de ramen te openen. Voor langere ritten is het raadzaam om gedurende de eerste paar minuten, de ramen te openen voordat u de airconditioning inschakelt. Schakel de airconditioner een paar minuten voordat u de bestemming bereikt uit. Laat de ventilatie gewoon draaien om gecondenseerd water te laten verdampen en de vorming van stinkende bacteriën en schimmels te voorkomen.
 

Hydratatie

Veel drinken is vooral belangrijk wanneer u onderweg bent. Let op: drink geen ijskoude drankjes. Het lichaam is dan bezig met het opwarmen van de koude vloeistof tot de lichaamstemperatuur. De gevolgen zijn verhoogd zweten en mogelijk maagproblemen. Neem altijd een fles water extra mee in de auto, mocht je onverwachts toch in de file komen te staan kan er altijd gekoeld of iets gedronken worden.
 

Parkeren

Probeer de auto zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren. Vergeet hierbij niet dat de zon met de klok mee draait. Is er echter geen optie om de auto in de schaduw te parkeren bevestig dan een zonnenscherm op de voor en achterruit. Helemaal perfect in de zomer is een thermische voorruit bescherming, die op de voorruit ligt en de zon weerkaatst. Dek kinderzitjes af met een licht gekleurde doek. Maar bovenal: laat nooit kinderen en dieren achter in het voertuig – op elk moment van het jaar!

Ons advies is: Ga veilig de weg op en houdt rekening met de jaargetijden van het jaar. Krijgt u toch onverwachts pech onder weg kijk dan hier voor de beste pechhulp bedrijven!

Deel dit: