home » Pechhulp Nieuws » Top tien autopechgevallen van Nederland

Top tien autopechgevallen van Nederland

Bijna niets is zo erg, zeker als je ook al haast hebt, om bij je auto te komen en hem niet gestart te krijgen.
Of erger nog; met je auto langs de kant van de weg te stranden.
Grote kans dat je dan te maken hebt met een van de top tien autopechgevallen van Nederland.

Kortom autopech komt vaak op momenten dat het zeker niet uitkomt.
En de nasleep is vaak een kostenpost waar je ook niet op zit te wachten.

Uiteraard kan je preventief zoveel mogelijk doen om de kans te verkleinen dat je überhaupt met pech langs de weg beland.
Zoals het tijdig laten keuren van je auto, het jaarlijkse onderhoud niet over te slaan en die vervelende tik in je motor niet te negeren als je hem al een week lang uit je motorkap hoort komen.
Maar daar komen we in een ander artikel nog op terug!

Top tien

Eerst terug naar de Top Tien van Autopechgevallen!

Bij pech is het uiteraard fijn als je een autopechdienst kan bellen. Maar voor welke pechgevallen bellen we de pechdienst het vaakst?
Wij van pechhulp-vergelijk.com hebben onderzocht (nou ja we hebben een gedegen onderzoek op internet uitgevoerd onder diverse pechhulp aanbieders en dit samengevoegd tot dit artikel) wat in Nederland de Top Tien is van autopechgevallen.

Dus geen zelfverzonnen top tien, maar een top tien van Autopechgevallen gebaseerd op de harde pechfeiten van autorijdend Nederland;

  1. Problemen met de Accu
  2. Problemen met de Banden
  3. Problemen met de Dynamo
  4. Storing in de elektra
  5. Sleutels in de auto
  6. Defecte startmotor
  7. Brandstof (verkeerde brandstof getankt)
  8. Defecte verlichting
  9. Problemen met kabels en leidingen
  10. Defecte Brandstofpomp

Na de ‘oh, ah’s en o ja dat klopt’ over dit rijtje van Autopechgevallen geven we je een korte toelichting bij al deze pechgevallen en beter nog in een later artikel proberen we je wat (preventieve) tips mee te geven om deze problemen in de toekomst hopelijk te voorkomen.
Maar nogmaals; het is en blijft vaak gewoon echt dikke pech en dan is het ontzettend fijn om op een pechhulp een beroep te kunnen doen.

Toelichting Top Tien autopechgevallen

Problemen met de Accu

Je auto start niet meer….Vaak is de oorzaak een lege accu.
Nu kan het zijn dat je een handige buurman hebt die wel even je accu komt opladen met zijn startkabels.
Maar let op! Door onjuist gebruik kan bij de modernere auto schade ontstaan aan de elektronica. En dan heb je pas echt pech.
Lees dus altijd eerst het instructieboekje van je auto en bel bij twijfel altijd de pechhulp. Met name als de buitentemperatuur daalt verliest een accu zijn capaciteit.
De accu en de dynamo (de dynamo laadt tijdens het rijden de accu op) hebben het bij koud weer zwaarder dan bij warme weersomstandigheden.
Je herkent een bijna lege accu aan zwakke verlichting en het niet of nauwelijks ronddraaien van de startmotor. 
Oorzaken lege accu:
* Verlichting laten branden (als de motor niet meer draait).
* Radio laten spelen (als de motor niet meer draait).
* Te veel korte ritjes met de auto maken; hierdoor laat de accu zich niet voldoende op.
* Dynamo die niet voldoende kan bijladen.
* Lekstroom veroorzaakt door bijvoorbeeld een kapot alarmsysteem of een lampje dat nog brandt).
* Accucapaciteit neemt af; de accu veroudert doordat de cellen in de accu defect of verzadigd raken.

Problemen met de Banden

Een klapband, een lekke band al dan niet veroorzaakt door een scherp voorwerp.
Pech door banden kan je voorkomen door je kennis over banden iets op te krikken (leuk woordgrapje).
Op de weg kom je met de auto van alles tegen, je banden vangen dit meestal als eerste op; kuilen, stenen, glas. Soms ontkom je er niet aan en klapt je band door toedoen van een van deze drie factoren.
Je hebt er helaas nauwelijks invloed op, dan goed opletten waar je (doorheen) rijdt.

Problemen met de Dynamo

De dynamo zorgt ervoor dat de stroomverbuikers in je auto ook daadwerkelijk stroom krijgen en hij laadt tijdens het rijden de accu op.
De dynamo op zijn beurt wordt weer aangedreven door de multiriem. Maar als we hier op in gaan dan worden we wel heel technisch.
Om de dynamo te laten werken heeft deze bij de start een beetje stroom van de accu nodig.
Brand het lampje van de laadstroomcontrole langdurig op je dashboard? Dan is er iets mis met de dynamo. De accu wordt dan niet meer goed opgeladen en dat merk je aan slechtere verlichting en minder goed functioneren van andere stroomverbruikers.

Storing in de elektra

Het kan zijn dat je centrale deurvergrendeling, je raambediening en je lampjes het ineens niet meer doen. En ook het starten van de auto lukt niet meer.
Terwijl je een paar minuten geleden nog geen problemen had. Dit zou kunnen duiden op een elektronisch probleem van je auto.
Als je de pechhulp inschakelt, dan zal deze de accuklemmen los en weer vastmaken. Op deze manier reset je het hele netwerk van de auto en worden storingen verholpen. Uiteraard kan je dit zelf ook, maar bij twijfel altijd de pechhulp inschakelen.

Sleutels in de auto

Ja wat moeten we hier nu op zeggen…. Het zal je verbazen, maar het overkomt veel mensen; auto op slot met de sleutels nog in je auto….
Het komt vaker voor bij auto’s zonder automatische sleutel, dan met, maar toch.

Defecte startmotor

Zoals de accu de dynamo nodig heeft, zo heeft de motor de start motor nodig. Deze zorgt ervoor dat de zuigerverbrandingsmotor genoeg snelheid krijgt om de motor te straten. Deze verbinding stopt zodra de motor aanslaat. Als de motor niet meer start of moeilijk start, dan kan dit liggen aan een kapotte startmotor. Je kan deze laten vervangen door een nieuwe of een gereviseerde startmotor.

Brandstof (verkeerde brandstof getankt)

Net als bij het dichtdoen van je auto terwijl je sleutels nog in de auto zitten geldt bij deze; LET OP! Er zit niet voor niets een waarschuwingsflap over de diesel heen. Nee dat is flauw, het kan iedereen overkomen. Enigszins verzachtende omstandigheden zijn dat je een leenauto hebt en je normaal gewend bent om diesel te tanken (of andersom) en nu dus benzine had moeten tanken….dat zou ik in ieder geval vertellen aan de pechdienst meneer 😉 Zonder gekheid; bel altijd de pechhulp om je tank leeg te laten pompen. En nog belangrijker! Start je auto niet! Zodra je de motor aanzet zal de brandstofpomp de verkeerde brandstof al oppompen en de schade is dan helemaal niet te overzien. Duw je auto naar een veilige parkeerplaats of meld je bij de pompbediende. Vervolgens bel je de pechhulp. Zij pompen je tank leeg en vervolgens tank je hem weer vol met de juiste brandstof. Het starten zal wat moeizaam gaan, maar schrik niet en neem hiervoor de tijd. Je bent toch al verlaat… Heb je helaas niet naar ons advies geluisterd, of had dit artikel nog niet gelezen? En heb je onverhoopt toch de motor gestart? Laat dan de garage je auto nakijken om verdere schade te voorkomen.

Defecte verlichting

Om veilig de weg op te gaan is juiste verlichting van de auto essentieel en ook bij wet verplicht. Is er verlichting kapot (koplampen, remlichten etc.) en je wordt staande gehouden door de politie, dan krijg je vaak de gelegenheid om ter plekke je verlichting te maken. Hiermee voorkom je dat je een geldboete krijgt. Heb je geen reservelampen bij je? Dan heb je dubbel pech, dan schrijft oom agent alsnog een boete uit.

Problemen met kabels en leidingen

Bevroren leidingen, een klink in de kabels van je auto. Genoeg redenen op te noemen van problemen met kabels en leidingen. Bij de moderne auto’s een bijna onbegonnen taak om zelf de oorzaak te kunnen achterhalen. 

Defecte Brandstofpomp

Als afsluiter van de top tien aan autopechgevallen hebben we de defecte Brandstofpomp. De brandstofpomp zorgt ervoor dat de brandstof uit de tank in de motor terechtkomt. Als je merkt dat je motorvermogen afneemt, of dat de motor moeizaam aanslaat of je brandstofverbruik aan het toenemen is, dan kan dit betekenen dat je brandstofpomp niet meer naar behoren werkt. Het vervangen van een brandstofpomp is bij nieuwere auto’s vaak specialistisch werk. De pompen zijn vaak elektrisch. Heb je echter nog een mechanische brandstofpomp, dan kan je eventueel zelf het filter verwijderen, reinigen met benzine en een nieuwe pakkingring plaatsen. Maar laat anders de reparatie van de brandstofpomp aan specialisten over.

Denk je na het lezen van al deze pechgevallen; ‘Dat zal mij niet overkomen? Of als mij dit overkomt, dan wil ik van hulp verzekerd zijn, al is het midden in de nacht?’.
Surf dan eens naar pechhulp-vergelijk.com en vergelijk de verschillende pechhulp diensten en verzekeringen op kosten, eigen bijdrage en nog veel meer specificaties.

Succes met vergelijken!

Deel dit: